Pazartesi, Kasım 18, 2013

Asure

Blogumda ilk olarak paylasmak istedigim tarifin asure olmasina karar verdim. 

Önce biraz genel bilgi: 

Hicri takvime göre Muharrem ayinda yapilan bu geleneksel tatli, genelde Muharrem ayinin onunda yapilir. Rivayete göre Nuh´un büyük tufandan sonra karaya ayak bastiginda elinde kalan son malzemelerle bu tatliyi yaptigi söylenir. 

Asurenin olmazsa olmaz malzemeleri: nohut, kurufasulye,bugday ve sekerdir. Diger malzemelerin hepsi zevkinize göre degisebilir. Genellikle en az 10 malzemeden olusmasi makbuldur. 

Ben bu malzemeleri kullandim: 



Malzemeler: 


1 su bardagi bugday (haslanmis)

1 su bardagi nohut( haslanmis)

1 su bardagi kuru fasulye (haslanmis)

arzuya göre : 

yarim cay bardagi dogranmis kuru incier (önce biraz suda bekletirseniz güzel olur)

yarim cay bardagi dogranmis kuru kayisi (önce biraz suda bekletirseniz güzel olur)

yarim cay bardagi kuru üzüm (önce biraz suda bekletirseniz güzel olur)

yarim cay bardagi kus üzümü 

yarim cay bardagi dolmalik fistik 
1-2 yemek kasigi tarcin 
1-2 yemek kasigi gül suyu 
1 portakalin kabugunun rendesi 
1 su bardagi kadar seker (yada daha sekerli seviyorsaniz, daha falza)




Süslemek icin: 

nar taneleri 

dövülmüs findik, sam fistigi, ceviz 


(Malzemelerin ölcüsünü ve miktarlarini elbette kisi sayisina ve arzunuza göre arttira- yada azaltabilirsiniz.)






Bunlar malzemelerimiz. 

Mümkünse bir gece önceden bugday, nohut ve kurufasulyeyi islayiniz. Yahutta benim gibi düdüklü tencerede hemencecik yumusamalarini saglayabilirsiniz. 














Önce bugdaylari düdüklü tenceremde hasladim. Suyunu icinde biraktim.
















Üzerine haslanmis nohutlari ekledim.


















Simdi de haslanmis kuru fasulyeleri.















Ardindan sirayla bir cok malzemesini ekleyecegiz: dogranmis kuru kayisilari,
















dogranmis ve biraz suyun icinde bekletilmis kuru incirleri,


















Kuru üzümleri,
















Kus üzümlerini,

















Dolmalik fistiklari,

















Rendelenmis portakal kabuklarini,

















Bolca tarcini,


















Biraz da gül suyunu,

















Toz sekeri ekleyin veee
















karistirin, karistirin, karistirin.
Bu noktada eger suyu az gelirse, kaynar su ekleyebilirsiniz.
Yavas yavas koyuldugunu ve kivamini aldigini göreceksiniz. Cok sulu olursa da, iki-üc yemek kasigi nisasta ile soguk sütü ayri bir kapta karistirip, pürüzsüz bir karisim elde edince de pismekte olan asurenin icine atabilirsiniz. Bu sayede kivamini bulacaktir.









Asure genellikle tipik olarak nar taneleri ile süslenir. Asureniz koyuladursun, siz de bu arada hemen nar tanelerini cikarin.















Asureyi elbette kendimiz de yeriz ancak asil amaci konu komsuya dagitmaktir. O yüzden, süslemeden önce dagitmak istediginiz kisileri belirleyip, ona göre miktarlarda kaplara doldurunuz.














Simdi ise, bana göre, isin en eglenceli kisminda: süslemekte. Arzuya ve zevkinize göre kuru yemislerle ve nar taneleriyle süsleyin.










http://www.gokceyle.blogspot.de/mavimutfak/asure





Evinizdeki muhtesem tarcin kokusu esliginde, ister sicak sicak, ister soguk sekilde tüketebilirsiniz.

Sonbahar ve kis aylarina cok yakisan, doyurucu ve göz alici bir lezzet.








Afiyet olsun :)http://gokceyle.blogspot.com/2013/11/mavimutfak/asure

1 yorum:

  1. şimdiden yazılarının ve resimlerinin müdavimi oldum gökçecim çok güzel bir blok olacağı şimdiden belli mavi mutfağın güzeller güzeli sahibi gökçe sen gerçekten bu işte en iyilerden birisin herşey için teşekkürler bize ayırdığın zaman içinde teşekkürler sen bitanesin....

    YanıtlaSil