Pazartesi, Kasım 18, 2013

Monschau (Almanya)

Blogumun seyahat bölümünde sizlere ilk olarak tanitmak istedigim sehir: Monschau. Geilenkirchen´e (yani oturdugumuz yere) arabayla yaklasik bir saat uzaklikta oldugundan, özellikle yazlari ve noel zamani hafta sonlari aniden karar verip severek SIKca gittigimiz yerlerden birisidir, Monschau.



Sehir Aachen´a bagli olup, Eifel daglarinin eteklerinde olan, doga ile icice, hafif daglik ve tarihi bir bölge.Yaklasik 12000 nüfusa sahip, minik bir sehir. Ilk defa cocukken, annem, babam ve kizkardesimle gitmistim. 11 yasinda cocuklarin pek ilgisini cekecegi söylenemez ancak insan büyüdükce, dogayi sevmeye basladikca bu kücük sehrin degerini ve güzelligini de anlamaya basliyor ve bu kücük sehir bir bakmissiniz aliskanlik yapivermis. Insanin arada bir gidesi geliyor.


Sehre girer girmez arabamizi sehrin hemen kenarinda, sehre yaklasik 10 dakika yürüme mesafesinde olan park yerine birakiyoruz ve yukaridaki resimde gördügünüz Rur nehrini takibe baslayip, yada insan kalabaliklarini takip edip sehre dogru ilerliyoruz. Her yer yemyesil, agaclik, taptaze bir hava ve masal dünyalarini animsatan tipik eski alman mimarisini yansitan evleri takip ede ede, sehrin icine dogru geliyoruz.


Sehre girerken hemen sol tarafta kalan bir atölye/ev var. Bu evin bahcesi herkese acik. icinde sincaplar o daldan bu dala atliyor ve muhtesem bir bahcenin icinde bir cok bronz heykel görebilirsiniz. Bunlarin bazilari evin kendi sahibine ait, bazilari ise satilik. Ileride bahceli evim oldugunda, bahce süsleri icin nereye gelecegimi simdiden biliyorum.


Heykellerin yani sira Monschau´da bir cok büyüklü kücüklü el yapimi ürünler satan dükkanlar ilginizi cekecektir. Sabuncular, sarapcilar, soscular, kücük heykeller ve biblolar yapip satanlar, örgü ve el isleri , örnegin kece isleri satanlar vs. Burasi tam bir yaraticilik ve sanat merkezi ayni zamanda.

Sokaklar tertemiz, her ev ayri cekici ve her evin penceresinde mutlaka rengarenk cicekler var. Diyorum ya: insan kendini adeta bir masalin icinde gibi hissediyor sokaklarda yürürken.



Peki, Monschau da ne yapilir? Monschau hafta sonu gezileri icin, örnegin bir Cumartesi ögleden sonrasi icin idealdir. Kesinlikle spor yada düz taban ayakkabi giyilmelidir, zira yerlerin hepsi paket tas yada toprak. Sehir ici gezilir, dükkandan dükkana gecilir, alisveris yapilir ve özellikle aktif olmayi sevenler Monschau´u cevreleyen tepeler üzerinde kücük bir trekking yapabilir. Yazin bir de en güzeli Monschau´da piknik yapmaktir. Tepelerden birine cikip bütün Monschau´a yukaridan bakmak ve piknigin ardindan güle oynaya tepelerden asagiya dogru inmek - ki bu her zaman daha kolay gelir hani insana - cok hostur. 


Benim icin en güzel seylerden biri her seferinde , bikmadan usanmadan, 13. yüzyilda insaa edilmis olan Monschau kalesine cikmak ve kalenin pencerelerinden asagiya dogru bakip , uzun uzun sehri izlemektir. 


Genelde Almanya´ya ilk defa yada Almanya´nin bu bati bölümüne gelen misafirlerimizi gezdirmeye buraya mutlaka getiriyoruz. En az 10 kez gitmis olsam da, her defasinda severek gidiyorum, Monschau´ya. Ancak kalenin tepesine kadar cikmak tabii ki biraz sportiflik gerekiyor..Zira onca merdiveni ve dik yokuslari , dar yollari gecerek bu güzel tepe noktasina variliyor. Yani cok kücük cocuklari yada yaslica misafirleri olanlara göre degil. 


Ancak elbette her yokusun bir de inisi var. Bu merdivenleri arkamizda birakip hemen sehir merkezinde yer alan güzel bir kafeye atmak istiyor insan kendini . 


Kafelerde secim yapmak cok zor. Almanlarin pastalari meshur. Hepsi ayri güzel ve lezzetli ancak Monschau´a gelen tabii ki "Monschauer Düttchen" yemeli. "Monschauer Düttchen" kati ve kalin bir krep hamuru gibi. Icine bir iki top vanilyali dondurma yada krema konulup servis ediliyor. 


Dogrusu biraz kalorili ancak onca dag bayir gezmenin ardindan fazlasiyla hak edilen bir tatli. Elbette kisin sadece sicak yazlari ise de soguk bir icecek de tercih edebilirsiniz. Kafede otururken sakin acele etmeyin.Genel olarak: Monschau´da acele etmeyin. Burasi aceleye gelecek bir yer degil. Bu sehrin tadini cikarin derim. "Fachwerkhaus" denilen kendine has mimarisiyle insani büyüleyen evlerin cevreledigi carsinin zevkine varin. Kendinizi sanki orta cagda gibi hissedeceksiniz. 


Sadece bir gün yetmez, ben bütün hafta sonu kalmak istiyorum diyenleriniz olursa, sehirde onlarca birbirinden güzel ve otantik oteller var. Gecesi maksimum 100 Euro ya cok hos bir otelde konaklayabilirsiniz. 

Monschau yazin cok güzel dedik - öyle de, ancak bir de Noel zamani bu kücük sehri gelip görmeli: carsinin tam ortasina dikilen, isiklandirilan ve süslenen Noel agacinin etrafina bir Noel pazari kurulur. Sicak sarap, sicak kakao, közde kestane ve bircok diger güzel koku esliginde insanlar biraraya gelir - hele bir de kar yagarsa, iste o zaman hic ayrilmak istemez insan bu kücük sehirden. 


Yolu Aachen civarlarina düsen herkesin görmesini siddetle tavsiye ederim. Cok seveceginize eminim. 

2 yorum:

  1. Merhaba. Bu şirin yazınız, için sizi tebrik etmek istiyorum.resimlerle birlikte çok hoş bir anlatım olmuş. Oğlum aachen de öğrenci. Bu yıl yeni başladı. Kısmet olursa onu ziyarete gittiğimde dolaşacağımız yerler listesine burasını da ekledim. Gerçekten olağanüstü güzellikleri ile masal gibi bir kasaba. Çok sakin ve dingin bir ortamı var. Paylaşımınız için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Görkçe, bu şirin yazı için teşekkürler... Bu hafta sonunu orada geçirceğiz.. bakalım izlenimler neler olacak...:)

    YanıtlaSil